Menu Restauracja

****

Przystawki // Starters

Tatar z śledzia bałtyckiego, z musztardą francuską, marynowanym borowikiem i burakiem ogórkiem konserwowym, i grzankami.

Herring tartare (from Baltic Sea) with French mustard, pickled boletus and beetroot, dill pickles and croutons

22 zł

Tatar wołowy z piklami domowej roboty, oliwą truflową, pianą z musztardy Djon, masłem czosnkowym i chlebem żytnim

Beef tartare with homemade pickles, truffle oil, Dijon mustard foam, garlic butter and rye bread

31 zł

Deska Wyrobów
(propozycja na 2 osoby)

Selekcja wędlin i wyrobów podrobowych z naszej masarni, podany z piklami, sosami i żytnim chlebem własnego wypieku.

Tasting board for two

Our homemade cold meat selection, served with pickles, sauces and own baked rye bread

42 zł

****

Zupy // Soups

Zupa dnia

Soup of the day

14 zł

Zupa cebulowa na piwie pszenicznym, zapiekana z grzankami serowymi

Onion soup with wheat beer served with cheese croutons

16 zł

Zupa rybna na wywarze z ryb wędzonych zabielana śmietaną aromatyzowaną trawą cytrynową z mulami, krewetkami i kawałkami ryby

Fish soup based on stock of smoked fish served with mussels, shrimps, chunks of fish and lemongrass cream

19 zł

Żur Staropolski na żytnim zakwasie i maślance z domową białą kiełbasą i jajkiem podany w chlebie

Polish style sour soup with homemade white sausage and egg served in a bread

21 zł

****

Sałaty // Salads

Carpaccio z pomidorów bawole serce z Łęgajn, z kozim serem, pesto bazyliowym, ocetem balsamicznym i grzankimi z masłem ziołowym

Carpaccio of buffalo heart tomatoes with goat cheese, basil pesto, balsamic vinegar and toasts with herb butter

24 zł

Sałata z grillowanym kozim serem, gruszką, karmelizowaną figą, orzechami włoskimi, winogronami i dresingiem żurawinowym.

Salad with grilled goat cheese, pear, caramelized fig, Italian nuts, grapes and cranberry dressing

29 zł

Sałata z półgęskiem

Kompozycja sałat, z kompresowanym jabłkiem w tymianku, ogórkiem, truskawkami, czarnym pomidorem i dresingiem z czarnego bzu.

Composition of salad, apple flavoured with thyme, cucumber, strawberries, black tomato and elderflower dressing

33 zł

****

Dania główne // Main dishes

Burger wołowy z majonezem rozmarynowym, serem gruyere, świeżymi warzywami i bułką ciemną

Beef burger with rosemary mayonnaise, gruyere cheese, fresh vegetables and rye bread roll

29 zł

Burger wołowy 200g wołowiny w czarnej bułce z serem lazur, salsą jalaapeno i musztardą francuska oraz ketchupem własnego wyrobu.

Beef burger 200g beef in a black roll with blue cheese, jalaapeno salsa and French mustard and homemade ketchup.

32 zł

Pierś z kurczaka supreme, podany na puree ziemniaczanym, grillowanym kalafiorem romanesco, sosem serowym z dodatkiem szpinaku i pomidorami cherry

Chicken breast supreme, served with potato puree, grilled cauliflower romanesco, cheese sauce, spinach and cherry tomatoes

33 zł

Polędwiczka wieprzowa sous vide z polentą, sosem ze śliwki wędzonej i borowikiem smażonym na maśle

Pork tenderloin sous vide with polenta, smoked plums sauce and boletus fried with butter

43 zł

Boczek z dzika aromatyzowany pędami sosny i wanilii, podany na smażonych kopytkach grzybowych z jarmużem, kaszanką z własnej masarni, topinamburem, i sosem jałowcowo-sosnowym

Wild game bacon flavoured with pine tree and vanilla sprigs, served with fried mushroom dumplings with kishka from own butchery, Jerusalem artichokes and juniper and pine sauce

56 zł

Stek z polędwicy wołowej z ziemniaczanym gratine, fioletowym kalafiorem, musem z kalafiora z truflą i rozmarynowym sosem demi-glace

Beef steak with potato gratin, purple cauliflower, mousse of cauliflower and truffle and rosemary sauce demi-glace

85zł

****

Pierogi //Dumplings

 

Pierogi ruskie z okrasą

Dumplings with potato, cottage cheese, pork scratchings and onion

22 zł

Podsmażane pierogi z kaczką z sosem żurawinowym.

Fried dumplings with duck and cranberry sauce

33 zł

 

****

Ryby // Fish

Polędwica z dorsza z czarnym risotto, barwionym sepią z groszkiem cukrowym i pianą z limonki.

Cod with black risotto, sugar snap peas and lime foam

48 zł

Czarne tagliatelle z owocami morza, cukinią w sosie maślano winnym i pomidorami cherry

Black tagliatelle with seafood, zucchini in wine butter sauce and cherry tomatoes

49 zł

Filet z sandacza z czarną soczewicą, fasolką szparagową, groszkiem wąsatym, grillowaną cytryną i sosem z szyjek rakowych.

Zander with black lentil, green bean, peas, grilled lemon and crayfish sauce

49 zł

****

Makarony // Pasta

Makaron penne z bazyliowym pesto z cukinią i pomidorami cherry, struganym parmezanem.

Penne pasta with basil pesto, zucchini, cherry tomatoes and grated Parmesan cheese

19 zł

Makaron penne z wiórkami parmezanu, pomidorem cherry, grillowaną cukinia i pomidorowym pesto

Penne pasta with parmesan shavings, cherry tomato, grilled zucchini and tomato pesto

22 zł

Makaron pappardelle własnej produkcji z grillowanym kurczakiem sosem śmietanowym z suszonymi pomidorami, cukinią i struganym parmezanem.

Homemade pappardelle with grilled chicken, sun-dried tomatoes, zucchini, cream dressing and grated Parmesan cheese

28 zł

Makaron pappardelle z wołowiną, warzywami i imbirem w sosie orientalnym

Pappardelle pasta with beef, vegetables and ginger in oriental sauce

34 zł

****

Menu dla dzieci // Kids Menu

Bulion z kluseczkami

Broth soup with noodles

9 zł

Pomidorowa z ryżem

Tomato soup with rice

9 zł

Nuggetsy z kurczaka z frytkami i pomidorami malinowymi ze śmietaną

Chicken nuggets, fries and raspberry tomatoes with cream

16 zł

Paluszki rybne z ryżem i fasolką szparagową

Fish fingers with rice and green bean

16 zł

****

Desery // Desserts

Ciasto dnia

Cake of the day

15 zł

Beza Pavlova z owocami

Meringue cake (Pavlova) with fruits

16 zł

Mus z palonej białej czekolady z żelką malinową, prażynką i sorbetem malinowym

Roasted white chocolate mousse with raspberry jelly and raspberry sorbet

20 zł