Polityka prywatności BeerWall – Piwnica Rajców
Polityka prywatności
I. Warunki ogólne.

  1. Niniejsza Polityka Prywatności informuje o sposobach ochrony danych osobowych
    użytkowników serwisu znajdującego się pod adresem elektronicznym
    www.piwnicarajcowgdansk.pl zwanego dalej „Serwisem”.
  2. Dane osobowe oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do
    zidentyfikowania osobie fizycznej.
  3. Administratorem danych osobowych Użytkowników Serwisu jest J.M.S. Sp. z o. o. z
    siedzibą w Gdańsku 80-830, ul. Długi Targ 44, KRS 0000591213, REGON 363211997,
    NIP 9571082444
  4. W przypadku pytań związanych z przetwarzaniem swoich danych osobowych przez
    Piwnica Rajców, można skontaktować się z Administratorem, wykorzystując
    wykazane dane kontaktowe: restauracja@piwnicarajcowgdansk.pl lub na adres J.M.S.
    Sp. z o.o. ul. Długi Targ 44, 80-830 Gdańsk.
  5. Zawartość stron Serwisu stanowi własność Administratora danych i jest prawnie
    chroniona.
  6. Użytkownik Serwisu musi być pełnoletni.
  7. W celu korzystania z Serwisu Użytkownik powinien posiadać komputer lub
    urządzenie z zainstalowanym oprogramowaniem pozwalającym na przeglądanie
    stron internetowych oraz dostęp do Sieci Internet. Dostęp do Serwisu może
    odbywać się przy wykorzystaniu najpopularniejszych przeglądarek internetowych.
  8. Administrator oświadcza, że strony Serwisu są wolne od treści naruszających prawa
    osób trzecich lub obowiązujące przepisy prawa, a w szczególności od treści
    zawierających informacje, które powodują lub stanowią zagrożenie prywatności lub
    bezpieczeństwa jakichkolwiek osób, zawiera informacje promujące nielegalne
    działania bądź zachowania, które są obraźliwe, stanowią groźbę, są nieprzyzwoite,
    zniesławiające lub oszczercze, wzbudzających rasizm, prześladowanie z przyczyn
    etnicznych, kulturowych bądź religijnych, promujących lub sprzyjających działaniom
    przestępczym, naruszających prawa osób trzecich, w prawa własności intelektualnej
    lub stanowiące inną formę naruszenia dóbr prawnie chronionych.
    II. Cel zbierania danych
    Administrator danych przetwarza dane osobowe użytkowników w celu i zakresie
    niezbędnym dla korzystania prze nich z Serwisu.
    III. Prawo dostępu.
  9. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do danych, ich usunięcia, sprostowania
    (w przypadku, gdy dane są niekompletne lub nieprawidłowe), ograniczenia lub
    wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
  10. W przypadku przetwarzania danych osobowych na podstawie zgody, użytkownik ma
    prawo w dowolnym momencie wycofać taką zgodę z tym zastrzeżeniem, że nie ma
    to wpływu na zgodność z prawem przetwarzania którego dokonano na podstawie
    zgody przed jej wycofaniem.
  11. Administrator danych zastrzega sobie prawo do odmowy usunięcia danych
    użytkownika, jeżeli ich zachowanie jest niezbędne w celu realizacji roszczeń lub jeżeli
    wymagają tego obowiązujące przepisy prawa.
    IV. Dostęp do danych osób trzecich
  12. Do danych osobowych zbieranych przez Administratora danych mają bezpośredni
    dostęp jedynie upoważnieni pracownicy lub współpracownicy Administratora danych
    osobowych oraz uprawnione osoby zajmujące się obsługą Serwisu, którym zostały
    udzielone stosowne pełnomocnictwa.
  13. Dane osobowe użytkowników mogą być udostępniane podmiotom uprawnionym do
    ich otrzymania na mocy obowiązujących przepisów prawa, a w szczególności
    właściwym organom wymiaru sprawiedliwości.
  14. Dane użytkowników mogą być przekazywane do podmiotów z państw spoza
    Europejskiego Obszaru Gospodarczego – tj. do Stanów Zjednoczonych Ameryki.
    Podmioty te przynależą do porozumień uznawanych przez Komisję Europejską za
    spełniające odpowiedni poziom ochrony (zgodnie z wymogami określonymi w Decyzji
    Wykonawczej Komisji (UE) 2016/1250 z dnia 12 lipca 2016 r. przyjętej na mocy
    dyrektywy 95/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, w sprawie adekwatności
    ochrony zapewnianej przez Tarczę Prywatności UE – USA/ Privacy Shield Framework)
    lub innych podmiotów, co do których odpowiedni poziom ochrony zapewniony jest za
    pomocą prawnie wiążącego i egzekwowalnego instrumentu między organami lub
    podmiotami publicznymi; wiążących reguł korporacyjnych zgodnie z art. 47 RODO,
    standardowych klauzul ochrony danych przyjętych przez Komisję; standardowych
    klauzul ochrony danych przyjętych przez organ nadzorczy i zatwierdzonych przez
    Komisję zgodnie z procedurą sprawdzającą; zatwierdzonego kodeksu postępowania z
    wiążącymi i egzekwowalnymi zobowiązaniami Administratora lub podmiotu
    przetwarzającego w państwie trzecim do stosowania odpowiednich zabezpieczeń, w
    tym w odniesieniu do praw osób, których dane dotyczą; zatwierdzonego
    mechanizmu certyfikacji wraz z wiążącymi i egzekwowalnymi zobowiązaniami
    Administratora lub podmiotu przetwarzającego w państwie trzecim do stosowania
    odpowiednich zabezpieczeń, w tym w odniesieniu do praw osób, których dane
    dotyczą. W innych przypadkach nie przewiduje się przekazywania danych osobowych
    poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
    Informacje na temat Privacy Shield można znaleźć pod linkiem:
    https://www.privacyshield.gov
  15. Administrator danych osobowych może wykorzystać powierzone dane w celach:
    a. Świadczenia usług związanych ze stroną internetową oraz programem
    lojalnościowym.
    b. W celach marketingowych – przesyłania informacji handlowych dotyczących
    produktów i usług Piwnica Rajców, a także podmiotów trzecich.
    c. W celach statystycznych, a także w celach do przeprowadzania badań i ankiet.
    d. W celach rozpatrywania reklamacji.
    e. W celach udzielania odpowiedzi na pytania lub wnioski skierowane do
    Administratora
  16. Dane osobowe Użytkowników mogą podlegać profilowaniu prostemu na potrzeby
    programu lojalnościowego.
    V. Zabezpieczenia oraz ochrona danych osobowych.
    Administrator danych oświadcza, że przetwarza dane osobowe użytkowników zgodnie z
    regulacjami prawnymi dotyczącymi ochrony danych osobowych oraz, że stosuje środki
    techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych z odpowiednią
    do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane
    osobowe użytkowników przed udostępnieniem ich osobom nieupoważnionym, utratą
    czy uszkodzeniem.
    VI. Okres przechowywania danych osobowych
  17. Dane Użytkowników będą przechowywane przez następujące okresy w zależności
    od celu w zakresie którego są przetwarzane:
    a. W razie zawarcia z Użytkownikiem umowy, dane będą przetwarzane przez Piwnica
    rajców co do zasady przez czas obowiązywania tej umowy, a po jej zakończeniu, przez
    okres, w którym możliwe jest powstanie ewentualnych roszczeń związanych z nią
    związanych (tj. przez okres przedawnienia roszczeń związanych z działalnością
    gospodarczą – 3 lata). W razie powstania roszczeń Pani/ Pana dane będą
    przechowywane przez okres trwania postepowania sądowego uwzględniając okres
    egzekucji wyroku.
    b. Przedstawiania ofert prowadzenia działać marketingowych – dane będą
    przechowywane przez okres trwania umowy; a po jej zakończeniu, nie dłużej niż
    okres przedawnienia roszczeń;
    c. Rozliczeń podatkowych i księgowych oraz wewnętrznej archiwizacji – dane będą
    przechowywane przez okres 5 la po zakończeniu roku, w którym miało miejsce
    zdarzenie finansowe do momentu przedawnienia się zobowiązań podatkowych;
    d. Zapewnienia rozliczalności – dane takie, co do zasady mogą być przechowywane
    bezterminowo. Informujemy jednak, iż będzie to miało miejsce w wyjątkowych
    przypadkach – np. w sytuacji, w której wyrażono by przez Panią/ Pana sprzeciw
    wobec przetwarzania.
    VII. Mechanizm cookies.
  18. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies:
    Sesyjne (session cookies) oraz stałe (persistent cookies). Cookies Sesyjne są plikami
    tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do
    czasu wylogowania się, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia
    oprogramowania (przeglądarki internetowej). Pliki cookies przechowywane są w
    urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików
    cookies (cookies mogą pozostawać na urządzeniu Użytkownika przez różne okresy
    czasu – może to być czas trwania sesji, albo ustawiony czas istnienia) lub do czasu ich
    usunięcia przez Użytkownika.
  19. Cookies identyfikują dane urządzenia i przeglądarki używane do przeglądania stron
    internetowych. Pozwalają np. dowiedzieć się czy dane urządzenia odwiedzały już
    stronę. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą,
    czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  20. W ramach Serwisu możemy przetwarzać dane dotyczące sposobu korzystania z
    witryn za pomocą komputera, tabletu czy smartphona lub innego urządzenia, za
    pomocą uzyskujesz dostęp do stron internetowych. Niektóre z tych danych, w
    połączeniu z innymi danymi mogą stanowić dane osobowe.
  21. W ramach Serwisu są stosowane następujące pliki cookies:
    a. „niezbędne” pliki cookies – niezbędne do funkcjonowania strony internetowej,
    umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np.
    uwierzytelniające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu; służące do
    zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w
    zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu. Tych plików cookies nie można wyłączyć
    w ramach zarządzania ustawieniami cookies. Możesz jednak ustawić swoją
    przeglądarkę tak, aby zablokować te pliki cookies, ale niektóre elementy strony nie
    będą wtedy działać. Te pliki cookies nie przechowują żadnych danych osobowych.
    b. „analityczne”/ „wydajnościowe” pliki cookies – umożliwiające zbieranie informacji o
    sposobie korzystania ze stron internetowych, aby pomóc nam zrozumieć, w jaki
    sposób wykorzystywane są nasze witryny internetowe lub pomóc nam w
    dostosowaniu naszych stron internetowych; te pliki cookie pozwalają nam na
    zliczenie wizyt i źródeł ruchu w naszej witrynie, dzięki czemu możemy mierzyć i
    usprawniać jej działanie. Dzięki nim możemy dowiedzieć się, które strony są
    najbardziej, a które najmniej popularne, a także zrozumieć, jak odwiedzający
    poruszają się po naszej witrynie. Wszystkie dane gromadzone przez te pliki cookie są
    agregowane, w związku z czym pozostają anonimowe. Jeśli użytkownik nie wyrazi
    zgody (tj. zmieni domyślnie udzieloną zgodę) na stosowanie tych plików cookie, nie
    będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą witrynę, ani nie będziemy w stanie
    monitorować jej działania. Bez tych plików cookie niektóre funkcje mogą stać się
    niedostępne.
    c. „funkcjonalne” pliki cookies – umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez
    Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie
    wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki,
    wyglądu strony internetowej itp. Zadaniem tych plików cookie jest umożliwienie
    użytkownikowi korzystania z naszej witryny w sposób lepiej dostosowany do jego
    osobistych preferencji w oparciu o jego wcześniejsze wizyty i wybrane ustawienia.
    Jeśli użytkownik nie wyrazi zgody (tj. zmieni domyślnie udzieloną zgodę) na
    używanie tych plików cookie, niektóre funkcje strony mogą nie działać prawidłowo.
    d. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczenie Użytkownikom treści
    reklamowych bardziej dostosowanych do ich preferencji i zainteresowań odwiedzin
    na stronach internetowych, także przez działania remarketingowe z użyciem (ang.)
    third party cookies (ciasteczka stron trzecich) umieszczanych za pośrednictwem
    naszej strony przez naszych dostawców reklamowych, Mogą być one wykorzystane
    do tworzenia profili Użytkowników, prezentowania bardziej trafnych lub
    odpowiadających profilowi reklam na innych stronach, zapobieganiu ponownemu
    pojawianiu się tych samych reklam, a także mierzenia efektywności kampanii
    reklamowych. Pliki te mogą przechowywać informacje o fakcie, że witryna
    internetowa została odwiedzona z określonego urządzenia, a także przekazywać tego
    rodzaju dane partnerom reklamowym. Nie wyrażenie zgody na te pliki cookies nie
    umożliwia korzystania z serwisu. Jeśli Użytkownik nie zaakceptuje tych plików
    cookies, może nadal otrzymywać reklamy, lecz mniej dostosowane do swoich
    preferencji lub zainteresowań.
    e. „społecznościowe” pliki cookies służą do udostępniania stron i treści naszych stron
    internetowych, które są interesujące, za pośrednictwem zewnętrznych sieci
    społecznościowych i innych witryn internetowych. Podczas dzielenia się informacjami
    przy użyciu funkcji udostępniania w ramach sieci społecznościowych zbudowanych
    wokół portali społecznościowych zbudowanych wokół portali społecznościowych lub
    przycisku „lubię to”, a także po powiązaniu konta na portalu społecznościowym z
    naszą stroną lub korzystania z treści zamieszczanych przez nas na stronach serwisów
    społecznościowych. Sieć społeczeństwa rejestruje tego rodzaju działania
    Użytkownika. Tego rodzaju informacje mogą być wykorzystywane w działaniach
    reklamowych lub do kierowania reklam na określoną grupę docelową. Nie wyrażenie
    zgody na te pliki cookies nie uniemożliwia korzystania z serwisu.
    VIII. Wyłączenie odpowiedzialności.
  22. Niniejsza Polityka Prywatności nie obejmuje jakichkolwiek informacji dotyczących
    usług lub towarów innych podmiotów niż Administratora danych, które zostały
    zamieszczone na Stronach Serwisu komercyjnie, gościnnie, na zasadach wzajemności
    lub niesłużących osiągnięciu efektu handlowego.
  23. Administrator danych nie odpowiada za działania lub zaniechania użytkowników,
    skutkiem których Administrator danych przetwarza podane przez nich dane osobwe
    w sposób określony w niniejszej Polityce Prywatności
  24. Administrator danych zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian wycofania lub
    modyfikacji funkcji lub właściwości stron internetowych Serwisu, a także
    zaprzestania działalności przeniesienia praw do serwisu odraz dokonania wszelkich
    czynności prawnych dozwolonych przez obowiązujące przepisy prawa. Wszelkie
    czynności dokonywane przez Administratora danych nie mogą naruszać praw
    użytkowników.
    IX. Kontakt z administratorem danych.
    Wszelkie pytania związane z Polityką Prywatności prosimy kierować na adres
    administratora danych, o którym mowa w pkt. I lub na adres email
    restauracja@piwnicarajcowgdansk.pl
    X. Skargi.
  25. W przypadku chęci wniesienia skargi dotyczącej przetwarzania danych osobowych
    należy przesłać mail wraz ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi skargi na
    adres restauracja@piwnicarajcowgdansk.pl
  26. Użytkownikom przysługuje także prawo do wniesienia skargi do Prezes Urzędu
    Ochrony Danych Osobowych pod adresem ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
    XI. Zmiany Polityki Prywatności.
    Administrator danych zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w Polityce
    Prywatności.
    Data określona poniżej jest datą obowiązywania Polityki Prywatności w ostatniej wersji.
    15.04.2021r.